Bezienswaardigheden in Gdansk
Als je een stedentrip naar Gdansk maakt dan is de kans groot dat je vooral gaat om dingen te bezoeken en te ervaren. Want hoewel je prima kunt eten in Gdansk, zal dat niet de reden zijn om naar Polen te vliegen. Gdansk telt mede dankzij de historie als Hanzestad verschillende boeiende gebouwen, pleinen, monumenten en andere bezienswaardigheden die het de moeite waard maken om naar Gdansk te gaan.
Op deze pagina hebben we de belangrijkste bezienswaardigheden van Gdansk op een rijtje gezet.
Regel je tickets en tours
Bij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Gdansk bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Gdansk.
✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Gdansk
💳 te reserveren zonder creditcard
entreetickets, activiteiten en tours in Gdansk via GetYourGuide
Lange Markt
Tussen het einde van de Lange Laan en de Groene Poort, kuier je als bezoeker over een van de meest opvallende attracties van Gdansk. Het plein bestaat al sinds de 13e eeuw, oorspronkelijk als de handelsroute naar de nabijgelegen markt. Na de Slachting van Gdansk door de Duitse Orde, werd de Lange Markt het hart van de stad. De meest prominente inwoners van de stad hadden hier hun huis, en het was ook hier dat de koninklijke familie werd geëntertaind tijdens hun bezoeken, onder meer met vuurwerk dat het stadsbestuur dan af stak. De geschiedenis van de Lange Markt heeft ook een duistere kant: hier werden de heksen, ketters en nobele criminelen geëxecuteerd. Vandaag kan je op de Lange Markt genieten van de Nederlands-geïnspireerde architectuur in een van de vele restaurantjes, bars en winkels langs de straat.
Westerplatte
De Westerplatte is een schiereiland in Gdansk, waar de stad uitsteekt in de Baltische Zee. Jarenlang stond hier een militair wapendepot, tot de Duitsers hier Polen binnen vielen op 1 september 1939. De Westerplatte was dus getuige van het allereerste gevecht van de Tweede Wereldoorlog. De ruïnes van de barakken en wachtposten staan hier nog steeds, en na de oorlog werd een van de wachtposten omgebouwd naar een museum. De ingang wordt gevormd door twee 280mm grote bomhulzen uit Schleswig Holstein. Verder werd in 1966 het kolosale Monument voor de Kustverdedigers onthuld en werd het Westerplatte museum, gewijd aan het gevecht, geopend in 2015.
Mariakerk
Gdansk is de thuis van een van de hoogste bakstenen gebouwen van Europa, mogelijks zelfs de grootste bakstenen kerk ter wereld: de Mariakerk. Haar torens sieren de horizon van de stad al sinds haar voltooiing in 1502 na meer dan een eeuw bouwen. Sindsdien was ze getuige van ruim 500 jaar aan politieke intriges. Binnenin kunnen maar liefst 25 000 mensen de misvieringen volgen, of zich vergapen aan de astronomische klok uit de jaren 1460. De Mariakerk ligt in het historische centrum van Gdansk en werd opgetrokken in een typische gotische architectuur. Jammer genoeg werd de kerk grotendeels verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar de inwoners van Gdansk hebben kosten nog moeite gespaard om haar in volle glorie te herstellen.
Gouden Poort
Aan het uiteinde van de Lange Markt, in het hartje van Gdansk, werd aan het begin van de 17e eeuw de Gouden Poort gebouwd. Samen met de Hoge Poort en de Gevangenistoren vormt het een deel van de oude stadsversterking. Net als de gebouwen langs de Lange Markt, werd ook de Gouden Poort geïnspireerd op het Nederlandse maniërisme. Langs beide kanten van de poort sieren attieken de gevels, ontworpen door Jeremias Falck. Ze stellen de kwaliteiten van de ideale burger voor: vrede, vrijheid, rijkdom en faam staan langs de westelijke kant, langs de oostelijke kant staan eendracht, rechtvaardigheid, vroomheid en voorzichtigheid. Na de Tweede Wereldoorlog werd de Gouden Poort terug in ere hersteld, maar het duurde niet verwonderlijk nog tot 1990 voor een oorspronkelijk Duitse inscriptie werd gerestaureerd.
Kathedraal van Oliwa
Sinds de 12e eeuw kijkt de Kathedraal van Oliwa uit over Gdansk. Ze werd gewijd aan de Heilige Drievuldigheid, De Heilige Maagd en de Heilige Sint Bernard. De 23 altaren in de kathedraal werden voornamelijk gebouwd in Barokke en Rococo-stijl, waarvan het Hoge Altaar het meest indrukwekkend en prominente stuk is. Dat verving het Nederlandse Renaissance-altaar in 1688. Verschillende hoogstaande families uit de geschiedenis van Gdansk hebben hun tombes binnenin de Kathedraal van Oliwa, zoals de Pomeriaanse Hertogen en de familie Kos. Hoewel al die stukken op zich al een bezoek waard zijn, is de voornaamste aantrekkingskracht van de kathedraal haar indrukwekkende orgel. Het Grote Orgel van Oliwa werd door Johann Wilhelm Wuff ontworpen en gebouwd tussen 1763 en 1788, toen het vermoedelijk het grootste orgel ter wereld was. Doorheen de jaren werd het Oliwa orgel regelmatig gerestaureerd en uitgebreid, en wordt tegenwoordig voornamelijk bespeeld door Roman Perucki.
Artushof
Vermoedelijk had je al wel begrepen dat de naam Artushof gebaseerd werd op de populaire, middeleeuwse legende van Koning Arthur, het ultieme symbool van ridderlijkheid en hoffelijkheid. In navolging van Engeland gaven bijna alle Europese landen deze naam aan de huizen waar ridders en aristocraten samen kwamen, en Gdansk was daar geen uitzondering op. Het Artushof van Gdansk werd gesponsord en gebouwd door haar burgers, en hoewel er meerdere zulke gebouwen zijn in het land, is dit gebouw veruit het bekendste. De binnenkant van het hof is een grote, Gothische hal, die dateert van de grote verbouwingen in 1531. Friezen en panelen portretteren oude mythes en legendes, en het imposante geheel wordt afgemaakt met elegante meubels en schilderijen. Ook het Artushof kwam niet ongeschonden uit de oorlog, maar gelukkig waren de burgers van Gdansk voorzien. Vele van de kunstschatten van het hof werden verborgen voor het front de stad bereikte.
Długie Pobrzeże
Wie wil genieten van prachtige vistas van de historische binnenstad van Gdansk, moet de nodige tijd uitrekken om de Długie Pobrzeże te bezoeken. Langs de oevers van de Motlawa kijken historische gebouwen uit over de sprankelende rivier. Het is niet moeilijk om je in te beelden dat je plots terug werd gekatapulteerd in de tijd. Zeker in het licht van de ondergaande zon, snap je waar de vele legendes ontstaan zijn. Volg gerust een tour met een lokale gids om deze legendes over de Długie Pobrzeże te ontdekken, of geniet op een terrasje van het zicht op de boten die hier rustig passeren.
Groene Poort
Tussen de Lange Markt en de Motlawa rivier, passeer je een van Gdansks meest prominente attracties: de Groene Poort. Het ontwerp van Reiner van Amsterdam werd duidelijk geïnspireerd door het Stadhuis van Antwerpen en werd in 1568 gebouwd door Hans Kramer uit Dresden, als officiële verblijfplaats van de Poolse Koninklijke familie. Uiteindelijk zou geen enkele koning hier ooit wonen, maar in 1646 verbleef de toekomstige koningin Marie Louise Gonzaga hier wel enkele weken en had de voormalige Poolse President Lech Walesa hier zijn kantoor voor hij naar de Europese Unie verhuisde. Vandaag de dag herbergt de Groene Poort één van de takken van het Nationale Museum.